lördag 14 juli 2012

Lat.

Ett inlägg jag har klurat på länge är just vikten av att gå valpkurs. Jag har försökt flera gånger men jag får inte riktigt fram orden jag vill ha med. Jag tycker det är extra viktigt i dessa tider när alla skaffar valp att få fram VARFÖR det är så viktigt. Det verkar ha blivit en riktig fluga att skaffa hund, precis som att skaffa unge, babyboom och valpboom. När man skaffar barn, barn nummer två, låter man inte ungen sitta hemma för att man har haft barn innan, men detta är tydligen inget man tänker på när man skaffar valp, "en krona för varje gång jag hört, -Vi har haft hund innan så vi behöver inte gå  kurs" Jag kan inte nog påpeka hur viktigt det är för hunden att få gå kurs, träffa hundar, jobba med husse/matte när där finns hundar, listan kan göras lång! Som tur var gjorde "min" hundskolas ägare just ett sånt här inlägg häromdagen som jag så fräckt tänker kopiera rakt av! Märk väl att detta inlägg inte alls handlar om att någon ska gå kurs hos oss, men gå en kurs!


Det kör igång valpkurs i Eslöv, Lund, Malmö, Åkarp och Hörby. Valpkursen är till för ALLA valpar upp till 6 månader. Här SKA man gå om man skaffat sig hund och man SKA börja så tidigt som bara är möjligt. Vi på Lightschaps Kennel har som krav att man som valpköpare genomgår en valpkurs med sin valp. Har man inte möjlighet att gå kurs hos oss, där du går valpkursen gratis, betalar vi 1000 kr mot kvitto hos annan kursanordnare. Jag kan inte förstå att inte andra uppfödare sätter detta som krav på sina valpköpare. En valpkurs hör till valpköpet. Inte för hundägarens skull utan för valpens skull! Du som valpköpare kan ha erfarenhet av 100 hundar men din lilla valp har inte denna erfarenhet. Den är ny i livet och behöver fylla på sin livsryggsäck på det perfekta sätt som en valpkurs innebär (såvida man går hos en bra kursanordnare). Får du hem valpen på lördagen kör du igång valpkursen på måndagen. Oj, här kommer jag få många påhopp av andra uppfödare men var och en har sin syn på saken. Min erfarenhet som uppfödare och hundinstruktör avgör min syn på när man ska börja valpkurs. Ju tidigare desto bättre! Förlora inte dem viktiga präglingsveckorna och den viktiga “lekläraperioden”. Har du en valp av liten ras är den här perioden över innan du hinner blinka. Präglingsperioden innebär att du ska prägla valpen på människor OCH hundar vilket vi jobbar stenhårt med på valpkursen. Du får ingen lydnadschampion efter att genomgått en valpkurs hos oss på Bonizas Hundskola, däremot får du en social och trygg individ att jobba vidare med. Vi tränar mycket kontakt och socialt samspel med förare och andra hundar under lekfulla och kontrollerade former.
Många tror att man inte ska låta valpen träffa andra hundar innan den fått sin andra vaccination. Hur går det då??? Jo, det kan gå illa då präglingsperioden bara varar tills valpen är 12 veckor. Den tid då valpen får sin vaccination. Nä, valpen MÅSTE få träffa andra hundar innan den är 12 veckor. Den har skydd från sin mamma och den har skydd från första vaccinationen. Nä, låt valpen träffa andra hundar så den kan lära sig det sociala språket under den tiden den är mottaglig för denna inlärning. Hos oss på Bonizas Hundskola är valpen välkommen från det den är 8 veckor!

Hur länge ska man “behöva” gå kurs med sin hund då? Vadå behöva??? Varför ser många hundkursen som ett nödvändigt ont??? Varför skaffar man hund? Jag hoppas man skaffar hund för att det är en “hobby”. En hobby vill man ge tid och känna välbehag utav. Att skaffa hund är som att skaffa barn! Att skaffa barn innebär att man en dag har fullt upp med aktiviteter mm. Något man är beredd på när man skaffar barn. Varför är man inte beredd på detta när man skaffar hund? Varför vill man inte ägna en kväll i veckan till att ha lite “hundtid” på egen hand med hunden? Varför är inte detta en självklar grej när man planerar att skaffa hund? Varför säger så många efter valpkursen, att man får göra uppehåll för man har inte tid? Varför har man inte tid i ca 2 timmar en ynka kväll i veckan för sin hund??? Vad ska man då med hunden till? Vad säger man till sitt barn som kommer och vill spela fotboll, ishockey, rida mm? En kurs och sen har man inte tid??? Nä, det gör man inte som förälder och det ska man inte göra som hundägare heller. Tänk om våra hundar kunde tala med oss. Tänk så många hundar som då kunnat uttrycka sin ledsamhet över att inte få fortsätta sin älskade kurs. Hundarna älskar att få gå på kurs! Dem älskar denna aktivitet och dem älskar att få ha sin ägare för sig själv. Dem älskar att få tänka och dem älskar att få känna den välbehagliga tröttheten efter en rolig aktivitet. Dem älskar att få lära sig nya saker och dem älskar att få komma hemifrån. Nä, skaffar du hund skaffar du dig också aktivitet ca 2 timmar/vecka ca 15 år framåt!
Vad kan man då göra med sin hund? Ja, det finns mängder med aktiviteter för hund hos oss. Man börjar med att socialisera och artprägla valpen. Sen jobbar man vidare med att intruducera valpen i det sociala regelverket. Därefter börjar man med lydnad och annan aktivering.
Så här ser vi på Bonizas Hundskola/Lightschaps kennel på dem olika kurserna. OBS! Här jämför vi med oss människor utan att förmänskliga hunden!
  • Valpkurs – Vi lär valpen hur alfabetets bokstäver låter och ser ut. Valpen får lära sig vilket håll magen ska skrivas på vid d och b mm. Valpen får lära sig skriva bokstäverna.
  • Vardagslydnad – Valpen/unghunden får lära sig sätta samman bokstäverna till ord och enkla meningar genom att ljuda.
  • Miljö/lydnad – Unghunden lär sig läsa och skriva mer avancerade meningar. Valpen lär sig här uthållighet för att läsa en hel bok.
  • Aktiveringskurserna – Den vuxna hunden går på gymnasiet och senare slussas ut i arbetslivet. En meningsfull sysselsättning ger en välmående hund. En människa som går arbetslös under längre tid mår inte bra, liksom en hund utan meningfull aktivitet. En promenad om dagen är långt ifrån tillräckligt! Vi har en hel uppsjö av aktiveringskurser. Här kan ni hålla er aktiva tillsammans under många år framåt. Här finns något för alla!
Ja, det kostar pengar att gå kurs efter kurs. Är inte detta något men vet om när man skaffar sin hund? Att ha hund är inte gratis. Den kostar i inköp, försäkring, mat och ja även aktivering. Att hoppa över aktivering pga pengafrågan är inte giltigt tycker jag. Vi kan alltid finna lösningar på betalningen. Bara prata med instruktören så löser det sig. Låt inte ekonomin stoppa er för att njuta av livet tillsammans!
Nu lär jag väl inte få några valpar sålda efter detta inlägget ;-) Men som i så mycket annat står jag för mitt tyckande. Att skaffa hund är ett ansvar man tar på sig under väldigt många år framåt. Ett ansvar för att ge hunden ett välmående och ett stimulerande liv. Jag är så stolt över dem flesta av mina valpköpare som verkligen uppfyller mina önskemål för sina hundar. Dem genomgår kurs efter kurs med sin hund och dem har det så underbart tillsammans. Vi har utmaningar tillsammans, vi lägger in filmer på våra framsteg i vår Lightschapsgrupp på FB, vi har träffar och vi har bara helt underbart tillsammans. Att ha en Lightschapshund är faktiskt som att vara medlem i en stor underbar familj. Denna sammanhållning gäller oavsett var man bor i landet.

/Monica Ottosson Lic. IMMI instruktör

2 kommentarer:

  1. Samtidigt är det väl inte upp till dig att bestämma hur andra folk ska göra med sina hundar, eller som du verkar göra, se ner på folk och mellan raderna kalla dem för dåliga hundägare.

    SvaraRadera