onsdag 5 augusti 2009

Förbjud kamphundarna!

Så nu är det dags igen. Kamphunds debatten. Visserligen i Danmark, men det är ett steg närmare Sverige.
Jag kan förstå att folk är rädda. Det hade nog jag oxå blivit om det kommit en pittis med käftarna öppna och uppenbart aggresiv. Men det är ju faktiskt så att denna hund har säkert inte själv bestämt sig för att bete sig illa. Det står någon bakom. Varför ser man inte människan bakom?
Om du ger en Labrador till en människa som är elak mot hunden, hetsar den till att äta hundar och folk, är det inte hundens fel. Det är ägarens. Men så är det visst inte när det gäller "kamphundar".

Om vi nu ska gå så långt att vi förbjuder kamphundar. Var går gränsen? Det finns inte så många rena pitbulls i Sverige. Amstaffarna? Åk på en utställning och kolla på dem där. Väluppfostrade och vill inte alls äta hund. Boxer? Läste jag att de användes att hetsa tjurar med förr. Vet ingen som förknippar boxer med kamphund. Malmö aveln med sjuka "amstaffmixer" är väl ett kapitel för sig. Köpte en sån en gång, med allergier och dålig syn. Det som är mest på tapeten i Danmark är ju American Bulldog. Nog inte det första man tänker på när man säger kamphund. Vilka raser ska förbjudas?

Vissa säger att kamphundarna ska bort för de fyller inget syfte. Som en Golden=Apportör, Schäfer=Bruks, BorderCollie=vallning.. Till exempel. Vad fyller en Pekingnes för syfte, i dagens samhälle? Nakenhund? Chihuahua? Vi kan förbjuda kampisarna för att de kan vara farliga.
Vi kan förbjuda lastbilar för om man blir påkörd kan man dö.. Svampar i skogen, de kan vara giftiga. Cyklar, man kan trilla och slå knäna. Skjutvapen, krut, korta kjolar, det börjar bli löjligt eller hur.

Vad är era åsikter? Snälla jag vill veta..

Jag är för: körkort för att köra bil, hundkort för att äga hund. Oavsett ras.

4 kommentarer:

  1. Tyvärr är det så att de är dem som hetsar sina hundar som förstör för alla andra. Förbjud hundägare som är elaka vid sina hundar och hetsar dom till kamp. Hundkörkort hade kanske inte varit så dumt!?

    SvaraRadera
  2. På pricken Emma! Denna eländiga debatt som man bara blir trött av. Det handlar inte om hunden utan ägaren. Sätt in resurserna på att se till att man behandlar hundarna rätt stället för att bara göra det enkelt för sig och förbjuda hunden som inte har någon skuld i det hela. Hundägarkörkort i all ära men dom som har hundar oseriöst kommer nog alltid att hitta sätt att kringgå reglerna. Kanske vi skulle ha djurpoliser här som i USA som ser till att djuren får åtminstone något litet skydd i samhället. Oj, så långt det här blev.

    SvaraRadera
  3. Trist att människor gör så här mot sina hundar, men det finns ju tyvärr tvåbenta utan hjärnceller där de ursprungligen skulle ha hittats!

    Och ALDRIG är det hundens fel att den biter osv, ALLTID vårt fel, människan bakom hunden!

    Undrar om de skulle kunna ta fram debatten om de där sällskapshundarna, golden osv, som huggit - liten notis bara, men inte heller där talar man om människans roll!

    Stackars de här fyrbenta som inte får bli våra vänner för de hjärndöda de lever hos!

    SvaraRadera